Een jongen ligt op de grond voor de muren van het castellum en houdt een vergrootglas voor zijn gezicht, de andere jongen houdt een meetlint vast.

Expeditie Hoge Woerd: Graaf mee in het verleden!

Zondag 13 oktober wordt Castellum Hoge Woerd omgetoverd tot een heuse opgravingslocatie en is er van alles te doen en te beleven op het gebied van archeologie. Jongere bezoekers kunnen het Archeologiepad bewandelen en ontdekken hoe het is om zelf te graven en te speuren. Tevens is er een lezing van de Schervendokter over Utrechtse topvondsten, kunnen er sieraden van scherven worden gemaakt en is het mogelijk om in 3D een kijkje te nemen op het Romeinse schip.

Kinderen vanaf 6 jaar en ouder kunnen tijdens Expeditie Hoge Woerd het spannende Archeologiepad volgen waarbij er vijf verschillende doe-activiteiten zijn. De jonge speurneuzen gaan met een metaaldetector op zoek naar verborgen schatten, samen een vaas reconstrueren van scherven of graven naar schatten in de graafbakken. Ook kan er met een zeef in het zand gezocht worden naar restanten van Romeins eten zoals zaden en botjes. In het lab van de archeoloog liggen een aantal merkwaardige vondsten waarvan duidelijk wordt gemaakt waar deze objecten voor gebruikt werden.

Op vier momenten zijn er 3D-tours, waarbij de bezoeker als het ware wordt meegenomen op het Romeinse schip De Meern 1 en een beeld krijgt van de wereld van de schipper. Archeoloog Alexander van de Bunt, ook wel de Schervendokter genoemd, geeft in samenwerking met de Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens & Leidsche Rijn een lezing over topvondsten die in de provincie Utrecht zijn gedaan. De workshop sieraden maken van scherven uit de oudheid wordt door Hans van Straalen verzorgd. Tenslotte kan jong en oud zich verkleden als Romeinse soldaat of burger.

Klik hier voor meer informatie over tickets en tijden.

Expeditie Hoge Woerd vindt plaats tijdens de Nationale Archeologiedagen 2019.

De aftermovie van Expeditie Hoge Woerd 2019: