Grote Archeologieshow & Vondstverhalen

Grote verhalen in soms maar kleine objecten

Museum Hoge Woerd is iedere dinsdag t/m zondag tussen 10.00 en 17.00 uur geopend, m.u.v. bepaalde feestdagen.

Op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni vinden de Nationale Archeologiedagen 2023 plaats, waarbij de archeologie met wel honderden activiteiten door het hele land tot leven wordt gebracht. Op deze dagen kan een groot publiek kennismaken met alle aspecten die de Nederlandse archeologie zo leuk maken. 

Grote Archeologieshow

Op donderdag 15 juni, op de vooravond van de Nationale Archeologiedagen, vindt in Utrecht de tweede editie plaats van de Grote Archeologie Show: een wervelende waterval van negen flitspresentaties over spraakmakende ontdekkingen in stad en regio Utrecht van het afgelopen jaar. Deze bonte parade van stand-up archeologie wordt verzorgd door bevlogen experts met jarenlange ervaring in Utrechtse bodem. In de theaterzaal kijk je live mee door een microscoop, bekijk je diverse objecten van dichtbij en kom je meer te weten over allerlei vondsten. Wat leert een zeldzame zilveren munt over de val van keizer Nero? En hoe zit het met de mysterieuze ongebakken bakstenen van Rotsoord? Een groot scala aan vondsten, perioden en technieken komt aan bod, waarbij steeds weer grote verhalen blijken te schuilen in soms maar kleine objecten. Als je in één klap alle archeologische hoogtepunten van de afgelopen tijd wilt herbeleven en geen zin hebt in de zoveelste lezing, dan mag je de Grote Archeologie Show niet missen. Wees er snel bij, want vol = vol. Voor meer informatie en tickets, klik hier.

FlexExpo: Vondstverhalen

Bij Castellum Hoge Woerd kunnen bezoekers genieten van een afwisselend en veelzijdig aanbod aan exposities dankzij de flexibele expositieruimte. Vanaf 15 juni, op de dag van de Grote Archeologieshow, opent de archeologische expositie ‘Vondstverhalen’, in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht. In de tentoonstelling worden allerlei bijzondere vondsten uit de provincie Utrecht uitgelicht. Het leuke is dat deze vondsten niet door professionele archeologen, maar door particuliere zoekers zijn gedaan.
Sommige van de samengebrachte vondsten zijn groot en imposant, andere klein en ogenschijnlijk onopvallend, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze kennen een leuk, bijzonder of spannend verhaal. De expositie is gratis te bezoeken binnen de openingstijden van het museum: van dinsdag t/m zondag, tussen 10.00 en 17.00 uur. De expositie is ook leuk voor de jongere museumbezoekers. Kinderen krijgen namelijk de kans om in de huid van ‘de Schervendokter’ te kruipen met behulp van een leuke en leerzame ontdekkingstocht, die op eigen gelegenheid te doen is. Voor meer informatie klik je hier of kun je terecht bij de balie van Castellum Hoge Woerd.