Herfstvakantie 2022:

Ervaar de geschiedenis zelf

De scholen zijn net weer begonnen maar voor je het weet, staat de herfstvakantie weer voor de deur. Van zaterdag 22 oktober t/m zondag 30 oktober vieren we de herfstvakantie dan ook met diverse activiteiten voor de hele familie bij Museum Hoge Woerd.

Het museum is de geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur.

Proefjes in het ArcheoLab

In het ArcheoLab van Museum Hoge Woerd kan jong en oud aan de slag met authentieke archeologische materialen en onderzoekstechnieken. Op deze manier wordt archeologie op een laagdrempelige en interactieve manier tastbaar gemaakt voor alle bezoekers. Speciaal voor de jonge onderzoekers vindt er op donderdag 27 oktober een proefjesmiddag plaats. Museumbezoekers vanaf 8 jaar zijn van harte welkom om te experimenteren met allerlei verschillende testjes en onderzoeksmethoden. Hoe kun je bijvoorbeeld zelf lijm maken, of hoe zie je het verschil tussen allerlei zaden en pitten? Schuilt er ook een archeoloog in jou? Je komt erachter in het ArcheoLab!

Ontdekkingstocht: Op Reis met Barba

Barba, een ex-soldaat uit het Romeinse leger, neemt je mee op een ware ontdekkingstocht door en om Castellum Hoge Woerd. Ontdek samen waar het badhuis vroeger lag, hoe het leven in de wachttoren eraan toe ging en wie er zoal woonde in een Romeinse vicus. Tijdens de ontdekkingstocht vind je de antwoorden op allerlei vragen, waarmee je letters kunt verdienen. Weet jij uiteindelijk de puzzel op te lossen? 

Workshop: vulkaanuitbarsting

In 79 na Christus explodeerde de vulkanische berg Vesuvius en verwoestte daarmee de steden Pompeii en Hercalaneum. Wat een ramp! Maar door rampen als deze uit het verleden, weten we tegenwoordig wel een heleboel over hoe mensen toen leefden. Maar hoe ontstaat zo’n vulkaan nou? En kan dit in Nederland ook gebeuren? Leer alles over vulkanen en uitbarstingen en experimenteer samen met “de Scheikundejuf” in deze workshop.

Romeinse soldaten waken bij de wachttoren

Luister je liever naar de verhalen van echte Romeinen? Kom dan op zondag 30 oktober naar de wachttoren. Hier zullen Romeinse soldaten de toren openen voor het publiek tussen 13.00 en 16.00 uur. Stel ze al je vragen en luister naar hun verhalen over hoe het er hier 2000 jaar geleden aan toeging tijdens de lange wachtdiensten.

Nog meer te ontdekken

Ook valt er op eigen gelegenheid een heleboel te beleven in Museum Hoge Woerd. Met het Kinderspoor gaat de hele familie op pad om de mysterieuze voorwerpen van Bastiaan Baggerman op te speuren, puzzels op te lossen en uiteindelijk de code van het geheime kistje te kraken. Of ga gewapend met onze speurtocht op avontuur door het hele Castellum. Speur en puzzel de juiste oplossing bij elkaar en knutsel na het afronden hiervan je eigen souvenir voor thuis in elkaar.

Ben je nog niet uitgekeken en wil je nog meer weten over de spannende geschiedenis van dit deel van Utrecht? Laat je dan meevoeren door een rondleider langs het Romeinse schip De Meern I, rondom het castellum en over de omwalling van het fort. 

Voor meer informatie over tijden, boekingsmogelijkheden en het volledige aanbod, klik hier.