Opgraving van het Romeinse schip. Twee archeologen zitten in de boot en een staat ernaast.

Informatieavond Werelderfgoednominatie Romeinse Limes

Op woensdag 5 februari vindt in Castellum Hoge Woerd een informatieavond plaats over de Werelderfgoednominatie van de Limes, de voormalige Romeinse grens in Nederland. In Utrecht staan maar liefst vier terreinen op de nominatie waarvan er drie gelegen zijn in Leidsche Rijn. Het gaat om park Groot Zandveld in de wijk Het Zand, enkele stukken buurtgroen in de wijken Veldhuizen en Vleuterweide en het park rond Castellum Hoge Woerd in De Meern. De informatieavond is bedoeld voor omwonenden, belanghebbenden en geïnteresseerden.

Tijdens de informatieavond gaan wethouder Anke Klein en betrokken erfgoedexperts uitgebreid in op de betekenis van de Werelderfgoedstatus voor Utrecht, voor de wijk en voor eigenaren/ bewoners. Maar de avond is ook een uitgelezen kans om het verhaal te horen over de verscholen resten van de Romeinse grens in uw eigen buurt.

De nominatie
Op 6 december jl. heeft de regering ingestemd met het voorstel om de resten van de Romeinse grens (limes) in Nederland voor te dragen als toekomstig Werelderfgoed. Op 9 januari is het nominatiedossier in Parijs overhandigd aan UNESCO. Volgens de huidige planning beslist het Werelderfgoedcomité in de zomer van 2021 over aanwijzing van de Limes als Werelderfgoed.

Wereldwijde erkenning
Plaatsing op de Werelderfgoedlijst biedt wereldwijde erkenning en is een uniek middel om bijzondere plekken onder de aandacht te brengen van bezoekers. Voor particulieren heeft de Werelderfgoedstatus nauwelijks gevolgen. De verplichting om archeologisch onderzoek uit te laten voeren bij bodemwerkzaamheden, geldt volgens de huidige bestemmingsplannen en de gemeentelijke Archeologieverordening op dit moment al voor alle terreinen.

Programma

Woensdag 5 februari | Castellum Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1
• 19.30 uur: Ontvangst met koffie/thee
• 20.00 uur: Opening door wethouder Anke Klein
• 20.10 uur: De Romeinse Limes in Nederland (Erik Graafstal, gemeentelijk archeoloog Utrecht)
• 20.30 uur: De Werelderfgoednominatie: proces en planning (Tamar Leene, Programmamanager Limes)
• 20.45 uur: De terreinen in Leidsche Rijn (Erik Graafstal, gemeentelijk archeoloog Utrecht)
• 21.00 uur: Gelegenheid tot vragen stellen
• 21.30 uur: Einde

Aanmelden: via limeswerelderfgoed@utrecht.nl (niet verplicht, wel wenselijk)

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rianne Pruis, coördinator Publieksbereik Erfgoed, gemeente Utrecht, via telefoonnummer 14 030 of limeswerelderfgoed@utrecht.nl