Meivakantie 2023:

Stap de Romeinse tijd binnen

Van zaterdag 29 april t/m zondag 7 mei is het Meivakantie in Nederland. Veel scholen hebben zelfs al een week eerder vakantie. Gedurende deze weken is er daarom van alles te beleven bij Museum Hoge Woerd, voor de héle familie. Lees verder en ontdek welke activiteiten er op je wachten.

Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur.

Proefjes in het ArcheoLab

In het ArcheoLab van Museum Hoge Woerd kan jong en oud aan de slag met authentieke archeologische materialen en onderzoekstechnieken. Op deze manier wordt archeologie op een laagdrempelige en interactieve manier tastbaar gemaakt voor alle bezoekers. Speciaal voor de jonge onderzoekers vindt er op dinsdag 2 mei een proefjesmiddag plaats. Museumbezoekers vanaf 8 jaar zijn van harte welkom om te experimenteren met allerlei verschillende testjes en onderzoeksmethoden. Hoe kun je bijvoorbeeld zelf lijm maken, of hoe zie je het verschil tussen allerlei zaden en pitten? Schuilt er ook een archeoloog in jou? Je komt erachter in het ArcheoLab!

Soldatentraining

Heb jij het in je om een Romeinse soldaat te worden? De Romeinen moesten hier 2000 jaar geleden zeker 25 jaar het leger voor in. Maar in de meivakantie kun je een beetje proeven van zo’n leven als Romeinse soldaat. Tijdens deze soldatentraining op woensdag 3 mei leer je zwaardvechten en jezelf beschermen: eerst op een oefenpaal, met een mede-soldaat en later in twee groepen. Maar de Romeinen vochten niet alleen met zwaarden, ook de speren waren belangrijk. Kun jij een speer werpen in formatie zonder je eigen soldaten te raken? Ten slotte leer je om als groep in een formatie te trainen en te bewegen, want je eigen veiligheid staat voorop!

3D ontdekkingstocht

Wil je het verleden echt met je eigen ogen bekijken? Maak dan een reis terug in de tijd d.m.v. onze 3D ontdekkingstocht op donderdag 4 mei. Zet je VR-bril op ontdek hoe deze plek er 2000 jaar geleden uitzag en wat er zoal in en om een Romeins fort gebeurde.

Nog meer te ontdekken

Ook valt er op eigen gelegenheid een heleboel te beleven in Museum Hoge Woerd. Met het Kinderspoor gaat de hele familie op pad om de mysterieuze voorwerpen van Bastiaan Baggerman op te speuren, puzzels op te lossen en uiteindelijk de code van het geheime kistje te kraken. Of ga gewapend met onze speurtocht op avontuur door het hele Castellum. Speur en puzzel de juiste oplossing bij elkaar en knutsel na het afronden hiervan je eigen souvenir voor thuis in elkaar.

Ben je nog niet uitgekeken en wil je nog meer weten over de spannende geschiedenis van dit deel van Utrecht? Laat je dan meevoeren door een rondleider langs het Romeinse schip De Meern I, rondom het castellum en over de omwalling van het fort. 

Voor meer informatie over tijden, boekingsmogelijkheden en het volledige aanbod, klik hier.