Mensen op de Limes

In de foyer van Castellum Hoge Woerd is tot 12 september de installatie Mensen op de Limes te bezoeken. Een bijzonder samenwerkingsproject tussen kunstenares Iris Honderdos (Art on Location), het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) en Museum Hoge Woerd.

Mensen op de Limes kwam tot stand naar aanleiding van de zomervoorstelling Grens van het NUT – een voorstelling op en over de oude Romeinse grens de Limes. Een grens die dwars door de hedendaagse wijk Leidsche Rijn loopt. Stadsarcheoloog Erik Graafstal (verbonden aan Museum Hoge Woerd) weet veel over deze eeuwenoude grens. Met enthousiasme en bevlogenheid heeft hij het NUT en Iris voorzien van kennis en verhalen.

De installatie
Kunstenares Iris Honderdos raakte geïnspireerd door de Limes, het grootste archeologische monument van Nederland. Ze bezocht verschillende mensen die letterlijk óp de Limes wonen, sprak met hen over wat hen hier gebracht heeft en verzamelde verhalen over voorwerpen die een belangrijke rol spelen in hun leven. Naar de persoonlijke verhalen achter de opgegraven voorwerpen uit Romeinse tijd kunnen we slechts gissen, maar de verhalen van de voorwerpen die zich nu – in het heden – op de Limes bevinden, kunnen we bewaren en delen.

Als eigentijdse archeoloog heeft Iris de voorwerpen en hun verhalen opgegraven en stelt deze tentoon in een speciaal ontworpen tafel. De installatie is vrij toegankelijk in het castellum. Je kunt plaatsnemen aan de tafel en door de QR-code te scannen met je mobiele telefoon, de verhalen van de voorwerpen tot leven laten komen. Arno Peeters verzorgde het geluid en het is de moeite waard om met een koptelefoon te luisteren. Deze zijn aan de balie verkrijgbaar.

De installatie is tot 12 september te bezichtigen bij Castellum Hoge Woerd. De locatievoorstelling Grens speelt tussen 14 augustus en 1 september op het weiland achter Metaal Kathedraal, op slechts 2,5 km afstand van het castellum. Een combinatiebezoek van beide initiatieven is dan ook van harte aan te bevelen.

Neem plaats aan de tafel van kunstenares Iris Honderbos
en luister naar de bijzondere verhalen: 

Mensen op de Limes