Nationale Archeologiedagen 2022

De Archeologiedagen zijn drie dagen in het jaar waarop een groot publiek kennis kan maken met alle aspecten die de Nederlandse archeologie zo leuk maken. Van 17 t/m 19 juni vinden er in het kader van deze dagen ook allerlei leuke activiteiten voor jong en oud plaats bij Museum Hoge Woerd.

Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan iedereen kennis maken met alle facetten van archeologie in Nederland. De dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat.

De Grote Archeologie Show

Op 16 juni, op de vooravond en als aftrap van de Nationale Archeologiedagen, vindt in Utrecht de eerste editie plaats van de Grote Archeologie Show: een wervelende waterval van tien flitspresentaties over spraakmakende ontdekkingen in stad en regio Utrecht van het afgelopen jaar. Deze bonte parade van stand-up archeologie wordt verzorgd door een keur aan bevlogen experts met jarenlange ervaring in Utrechtse bodem. Op bioscoopformaat kijk je live mee terwijl zij met een microscoop-camera een 1e-eeuwse fuik onderzoeken, of ga je mee met een dronevlucht langs alle hoogtepunten van de ‘Vikingrijn’. Van Romeinse brugpijlers tot vroeg-middeleeuwse barnsteen, een groot scala aan vondsten, perioden en technieken komt aan bod, waarbij steeds weer grote verhalen blijken te schuilen in soms maar kleine objecten. Als je in één klap alle archeologische hoogtepunten van de afgelopen tijd wilt herbeleven en geen zin hebt in de zoveelste lezing, dan mag je de Grote Archeologie Show niet missen. Wees er snel bij, want vol = vol. Je reserveert je tickets hier.

Programma Nationale Archeologiedagen

Naast de Grote Archeologie Show, is er nog van alles te doen tijdens dit weekend. Bekijk de gloednieuwe expositie ‘Compostkleding’ en laat je inspireren door het textiel van de toekomst. Of kom de familievoorstelling ‘Scheur in de Tijd’ van Het Filiaal bekijken, een spannende buitenvoorstelling over tijdreizen, Utrecht en over muren tussen mensen bouwen óf afbreken. Voor een interactieve theatervoorstelling ben je bij Time Travel Tea Party aan het juiste adres: reis samen terug in de tijd naar de Romeinen. Ook komen de Romeinse soldaten van Pax Romana weer langs om te trainen op het binnenterrein en de Romeinse wachttoren te openen voor het publiek. Steek je liever zelf de handen uit de mouwen? Geef je dan op voor de workshop ‘verven met natuurlijk pigment’ en ga aan de slag met het op natuurlijke wijze verven van wol. Je bekijkt het gehele aanbod en de details hier. 

Nog meer te ontdekken

Ook valt er op eigen gelegenheid een heleboel te beleven in Museum Hoge Woerd. Met het Kinderspoor gaat de hele familie op pad om de mysterieuze voorwerpen van Bastiaan Baggerman op te speuren, puzzels op te lossen en uiteindelijk de code van het geheime kistje te kraken. Of ga gewapend met onze speurtocht op avontuur door het hele Castellum. Speur en puzzel de juiste oplossing bij elkaar en knutsel na het afronden hiervan je eigen souvenir voor thuis in elkaar.

Ben je nog niet uitgekeken en wil je nog meer weten over de spannende geschiedenis van dit deel van Utrecht? Laat je dan meevoeren door een rondleider langs het Romeinse schip De Meern I, rondom het castellum en over de omwalling van het fort. 

The Travelling Farm Museum

Ten slotte zal ‘the Travelling Farm Museum’ op zaterdagmiddag 18 juni van 14:00 tot 16:00 uur een bezoekje brengen aan Castellum Hoge Woerd. Dit fietsende museum gaat deze zomer voor het derde jaar op rij op tour door Leidsche Rijn en jij bent uitgenodigd. Dit reizende museum voor vergeten vaardigheden is een mini museum op wielen dat je alles vertelt over de recente geschiedenis van Leidsche Rijn en de vergeten vaardigheden op het gebied van landbouw en voedselproductie. Heb je behoefte om contact te maken met lokale producenten uit onze buurt? Wil je direct van de boer kopen? Wil je weten wat er in de omgeving gecultiveerd wordt? Fiets dan niet naar de supermarkt maar kom naar Castellum Hoge Woerd en maak kennis met The Travelling Farm Museum!