Een stukje Pompeii in de polder

De Meern 1, hét ruim 2000 jaar oude pronkstuk van Museum Hoge Woerd. Het is het meest complete Romeinse riviervaartuig dat in Noordwest-Europa is gevonden. En vanaf 24 juni t/m 29 oktober 2021 vaart De Meern 1 door de Utrechtse grachten en singels. Nou ja, een replica ervan.

Het gebeurde in de zomer van 1997, anderhalve kilometer ten zuidwesten van Castellum Hoge Woerd. De bouw van de wijk Veldhuizen (Leidsche Rijn) was nog maar net begonnen. Op 9 september vond een archeologische verkenning plaats en archeologen vonden de lang gezochte limesweg. Deze bleek hier perfect geconserveerd, van de houten bekisting tot aan de rietmatten die op het weglichaam lagen, met daar bovenop een grinddek. Hier werd ook een Romeins rivierschip gevonden, later gedoopt tot De Meern 1. Dit schip werd in 2003 opgegraven en is inmiddels sinds 2015 te bewonderen in ons museum.

En vanaf nu, het jaar 2021, is het dus mogelijk om op een replica van dit schip over de grachten van Utrecht te varen, onder begeleiding van ervaren gidsen. Momenteel geldt dit aanbod enkel op basis van reservering en voor groepen, maar het is de bedoeling dat een rondvaart op het schip in de toekomst ook door individuen te boeken is.

Ga voor meer informatie en de mogelijkheid tot reserveren naar de website.