ArcheoLab

Kom langs en ontdek de wondere wereld van de archeologie.

Het ArcheoLab

Aan het eind van de expositie: 3000 jaar wonen en werken in Leidsche Rijn, kun je zelf aan de gang als archeoloog. In deze ruimte bevindt zich het ArcheoLab. Hier wordt archeologie tastbaar aan de hand van echte bodemvondsten uit de regio Utrecht en kun je zelf meehelpen met archeologisch onderzoek! Doe mee met het sorteren en bij elkaar puzzelen van aardewerk of neem je eigen vondsten mee uit de tuin. Er staan tijdens de openingstijden van het ArcheoLab altijd enthousiaste vrijwilligers klaar voor informatie en uitleg. Ook kunnen zij je verder helpen met officiële meldingen van archeologische vondsten.

Heb je zelf een vondst thuis liggen waar je graag meer over wilt weten of wil je een vondst registreren (indien gevonden in de provincie Utrecht) voor toekomstig onderzoek? Kom dan eens langs! Aanwezige archeologen kunnen je meer vertellen over je vondst en kunnen deze eventueel fotograferen en registreren.

Te doen in het ArcheoLab

In het ArcheoLab worden er allerlei activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Hieronder staan de huidige en toekomstige activiteiten op een rijtje.

Archeoloog op bezoek
Echte archeologen met diverse specialisaties zijn te gast in het ArcheoLab. Bezoekers kunnen binnen wandelen, allerlei vragen stellen en zelfs hun eigen vondsten meenemen. Heb je een bijzondere scherf opgegraven in je tuin of ben je op een stuk bot of ander voorwerp gestuit tijdens een wandeling in de natuur? Breng je voorwerp(en) dan mee en laat de archeoloog er naar kijken, wie weet wat jij gevonden hebt! Wanneer er een archeoloog op bezoek komt, zal dit in het aanbod worden opgenomen.

Kijkje achter de schermen
Het ArcheoLab is ook een plek waar archeologen zich bezighouden met het laatste onderzoek. Momenteel wordt er gewerkt aan een onderzoek rondom Romeinse dakpannen. De Romeinen hadden de gewoonte om dakpannen en ander bouwmateriaal te voorzien van een stempel. De afgelopen 100 jaar zijn duizenden van dit soort Romeinse stempels gevonden bij opgravingen. Aan de hand van zo’n stempel is te achterhalen waar bepaalde legereenheden gelegerd moeten zijn geweest. Mede in het ArcheoLab wordt er hard gewerkt aan een onderzoek van alle bouwmaterialen met stempel langs de limes en de gegevens hiervan worden vastgelegd in een openbare database. Bezoekers zijn van harte welkom om te zien hoe dit project wordt uitgevoerd en wat het oplevert. Wie zelf delen van Romeinse dakpannen of bouwstenen in bezit heeft, wordt van harte uitgenodigd om deze mee te nemen en te laten registeren in de database. Dit project vindt plaats op vrijdagmiddag tussen 13:00 en 16:00 uur en zaterdagochtend tussen 10:00 en 13:00 uur.

Zelf aan de slag
Bezoekers kunnen samen met museumvrijwilligers ook zelf aan de slag met diverse onderzoeken. Binnenkort start er een nieuw project waar binnenwandelende bezoekers een steentje kunnen bijdragen. Zodra hier meer over bekend is, vind je hier meer informatie. 

Proefjes doen voor kinderen (6+)
Ook voor de jonge museumbezoekers wordt archeologie tastbaar gemaakt in het ArcheoLab. In de schoolvakanties vinden hier speciale workshops plaats waarin kinderen zelf aan de slag kunnen met allerlei proefjes die raakvlakken hebben met archeologie. Zo leren de jonge onderzoekers bijvoorbeeld hoe ze zelf lijm kunnen maken, hoe ze scherven van potten weer aan elkaar kunnen plakken en nog veel meer. Ook in de aanstaande meivakantie zal deze activiteit weer plaatsvinden. Nieuwsgierig hoe een proefjesworkshop gaat? Kidsproof testte het voor je uit en heeft er een blog over geschreven, lees het hier!

Volg Museum Hoge Woerd op Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven van deze activiteiten. Het huidige aanbod vind je hier.

Samenwerking

Het ArcheoLab in Museum Hoge Woerd werkt nauw samen met Landschap Erfgoed Utrecht en de AWN-Vereniging van vrijwilligers in de Archeologie. Mede mogelijk gemaakt door: Provincie Utrecht en het Universiteitsmuseum Utrecht.