Wachttoren

Buitenpost van het castellum

Bij de ingang van het terrein staat een herbouw van de Romeinse wachttoren die in 2002 een aantal kilometer verderop is opgegraven. Die ontdekking was indertijd groot nieuws. Nog nooit was een zo goed bewaarde houten wachttoren gevonden. De restanten van de hoekpalen waren zowat een meter lang en op de vloer lagen nog steeds de etensresten en gebroken huisraad van de torenwachters! Hierdoor kon het leven op deze wachttoren door de archeologen tot in detail worden gereconstrueerd.

De bouwkundige reconstructie is zoveel mogelijk gebaseerd op de gegevens van de opgraving in 2002. Een belangrijke bron is ook de zuil van Trajanus in Rome, waarop een serie wachttorens langs de Donau staat afgebeeld. Naast de toren hangen informatiepanelen, erin bevinden zich replica’s van gebruiksvoorwerpen.

Wachttoren bezoeken?

De Romeinse wachttoren aan het begin van de oprijlaan wordt regelmatig geopend voor bezoekers. Hier staan de reenactors van Pax Romana in vol Romeins ornaat klaar om de poorten naar de toren te openen en bezoekers binnen te laten in de wondere wereld van de Romeinse tijd. Stap binnen en ontdek hoe de Romeinen hier ruim 2000 jaar geleden leefden.

Eerstvolgende data waarop de wachttoren geopend is:

  • zondag 30 juni

Houd onze website en social media in de gaten om op de hoogte te blijven.

Met een eigen groep de wachttoren bezoeken? Kijk bij rondleidingen om een privé rondleiding te boeken.