Nationale Archeologiedagen 2024

Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni vinden de Nationale Archeologiedagen 2024 plaats, waarbij de archeologie met wel honderden activiteiten door het hele land tot leven wordt gebracht. Op deze dagen kan een groot publiek kennismaken met alle aspecten die de Nederlandse archeologie zo leuk maken. Ook bij Museum Hoge Woerd vinden allerlei activiteiten plaats. 

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan iedereen kennis maken met alle facetten van archeologie in Nederland. De dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en bieden een unieke kans om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat.

3D-reconstructie van castellum De Meern rond 125 na Chr. (D. Claessen, Erfgoed Utrecht, en J.P. Chorus)

Expositie: van Vondst naar Verzameling

Op zaterdag 15 juni opent de zomerexpositie ‘van Vondst naar Verzameling’. Deze expo, die helemaal in het teken staat van de beroemde PUG-collectie en haar markante bijdragers, is gratis te bezoeken binnen openingstijden van het museum en zeer geschikt voor jong én oud. Klik hier voor meer informatie.

Romeins fort aan de Rijn – Pop-Up ArcheoHotspot en TENToonstelling

Stel je voor, je staat op de exacte plek waar in de jaren ’70 en ‘80 opwindende opgravingen hebben plaatsgevonden, precies bovenop de verborgen schatten van een Romeins fort. En het beste van alles? Jij kunt deel uitmaken van het onderzoeksteam! Of je nu een doorgewinterde archeologieliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig naar het verleden van dit gebied, er valt voor iedereen wat te ontdekken bij de TENToonstelling.

Dompel jezelf tijdens deze Nationale Archeologiedagen onder in een wereld van Romeins aardewerk, dakpannen en dierlijke botten terwijl je samen met andere enthousiastelingen aan de slag gaat en meer te weten komt over de onderzoeken die decennia geleden plaatsvonden. Leer van de aanwezige experts, deel jouw ervaringen en ontdek de verhalen die deze eeuwenoude resten te vertellen hebben. Er valt nog meer te beleven deze dagen. Kom zelf potten maken of kijk hoe de pottenbakker op de draaischijf te werk gaat. Leer aardewerk tekenen of encaustic schilderen (met was), zoals in de Romeinse tijd werd gedaan. Bouw je eigen poortgebouwtje met een 3D-pen of maak je eigen dakpanstempels. Wat ga jij als eerste doen?

Programma

Zaterdag 15 juni: Aardewerk en bouwmateriaal op tafel: mee helpen met onderzoeken, TENToonstellng, pottenbakker, aardewerk tekenen, encaustic schilderen, demonstratie sieraden van scherven maken

Zondag 16 juni: Aardewerk, bot en bouwmateriaal op tafel, mee helpen met onderzoeken, TENToonstellng, in de vaste ArcheoHotspot terra sigillata-onderzoek door vrijwilligers, dakpanstempels maken, poortgebouw met 3D-pen maken, demonstratie sieraden van scherven maken

De Pop-Up ArcheoHotspot en TENToonstelling zijn gratis te bezoeken op zaterdag 15 en zondag 16 juni tussen 11.00 en 17.00 uur.