NIEUW:

Castellum Hoge Woerd nog rijker met nieuw geopende FlexExpo en ArcheoLab

Vandaag opende wethouder Anke Klein twee nieuwe onderdelen van Castellum Hoge Woerd: de FlexExpo en het ArcheoLab. De FlexExpo biedt een vaste expositie over de historische achtergrond en het creatieve concept van Castellum Hoge Woerd. Daarnaast is deze in een handomdraai om te bouwen naar een tijdelijke tentoonstelling over allerlei onderwerpen. Met het ArcheoLab wordt het Castellum een landelijk toonaangevende hub op het gebied van erfgoededucatie en amateur-archeologie.

 

“Het is fantastisch om te zien hoe erfgoed, cultuur en natuur in de FlexExpo en het Archeolab samenkomen”, zegt wethouder Klein. “Met de ‘Creatie van het Castellum’, de vaste presentatie van de FlexExpo, komt het verleden van deze plek, inmiddels Werelderfgoed, dichterbij en wordt de geschiedenis beleefbaar. Er valt zoveel te leren en te ontdekken in het Archeolab. Voor jong en oud! Ik ben trots op deze rijke toevoegingen aan het Castellum in onze gemeente.”

 

FlexExpo
Met de FlexExpo krijgt Castellum Hoge Woerd de beschikking over een flexibele set expositiemeubels, die in allerlei combinaties en standen kunnen worden neergezet. Op die manier kunnen zowel archeologische tentoonstellingen als kunst- en foto-exposities worden geprogrammeerd, naast schoolprojecten en initiatieven vanuit de wijk. Door hergebruik van steeds dezelfde bouwblokken en basismaterialen wordt tegemoet gekomen aan de duurzame doelstellingen van het Castellum.

In de basisstand, dat wil zeggen: als er geen tijdelijke tentoonstelling is, vertelt de FlexExpo het verhaal van ‘De creatie van het Castellum’. Hoe is in de loop der tijd duidelijk geworden dat er op de Hoge Woerd een Romeins fort heeft gestaan? Hoe is het idee en het ontwerp van het tegenwoordige Castellum tot stand gekomen? En wie zijn de bewoners en bezoekers van dit unieke gebouw, dat bovenop UNESCO werelderfgoed staat?

ArcheoLab
Met het nieuwe ArcheoLab slaat het Castellum zijn vleugels verder uit als centrum voor erfgoededucatie. Nu al is er een groot en divers aanbod aan schoollessen en klassenbezoeken, die deels worden gefaciliteerd in de al bestaande lesruimte, het Educatorium. Met het ArcheoLab komt daar een echte werkplaats bij, waar kinderen in laboratoriumjassen aan de gang gaan met spannende proefjes en echte archeologische materialen.

Ook hier is nagedacht over slimme combinaties, want in een mum van tijd wordt het ArcheoLab omgebouwd tot een plek waar hobby-archeologen vondsten kunnen onderzoeken, bijeen puzzelen en plakken, tekenen, fotograferen en registreren. Het Castellum is daarmee onderdeel van een landelijk netwerk van ArcheoHotspots. Bezoekers kunnen gewoon binnenwandelen en mee puzzelen. De ArcheoHotspot is normaliter (buiten corona-beperkingen) geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12.00 en 16.00 uur. Kijk voor de meest actuele informatie bij ons aanbod.

Aanstaande programmering t/m medio februari 2022
De komende weken (t/m 13 februari) toont de FlexExpo de expositie ‘De creatie van het Castellum’. Vanaf medio februari t/m eind april is de expositie Insecten: mooi! te zien. Deze toont insecten door de ogen en handen van cliënten van zorgverlener Abrona. Van mei t/m september 2022 is een vernieuwend multidisciplinair project te zien dat erfgoed, natuur en duurzaamheid met elkaar verbindt: Compostkleding. Hoe kunnen we onze fashion verduurzamen, zodat onze kleding weer voeding wordt voor de moestuin: over composteerbare kleding in alle soorten en maten.

Realisatie
Het creatieve concept achter de FlexExpo en het ArcheoLab is bedacht door communicatiebureau Podium en Pronk Studio. Het laatste bureau tekende ook voor het ruimtelijk en grafisch ontwerp. De expositiebouw werd verzorgd door ingenieursbureau Heijmerink Wagemakers. De FlexExpo en het ArcheoLab konden worden gerealiseerd door financiële bijdragen van de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht, het Mondriaan Fonds het Prins Bernhard Cultuurfonds en het K.F. Hein Fonds.

Fotografie: Aafke Holwerda