Bezoek de Romeinse wachttoren

Zondag geopend!

Romeinse soldaten waken bij de wachttoren

We nodigen je uit om zondag 30 juni een reis terug in de tijd te maken bij onze Romeinse wachttoren! Ontdek hoe Romeinse soldaten meer dan 2000 jaar geleden ons land verdedigden en beleef de geschiedenis op een unieke manier.

Ontmoet Romeinse soldaten in authentieke kleding en ontdek hun wapens en uitrusting. Ze openen de toren voor het publiek tussen 13.00 en 16.00 uur. Stel ze al je vragen en luister naar hun verhalen over hoe het er hier 2000 jaar geleden aan toeging tijdens de lange wachtdiensten.

Nog meer ontdekken?

In hét archeologiemuseum van Utrecht beleef je de geschiedenis en schatten van Castellum Hoge Woerd, een moderne reconstructie van het Romeinse fort dat eeuwen geleden op deze plek stond. Het pronkstuk van onze collectie is het schip De Meern 1, met zijn unieke lading: het is de meest complete vondst van een Romeins binnenvaartschip in Noordwest-Europa.

Daarnaast maak je in ons museum een reis door 3000 jaar wonen en werken in het hart van Nederland, waarbij je de mooiste archeologische vondsten en verhalen van 25 jaar opgravingen in Leidsche Rijn ontdekt.

Het museum is geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Pax Romana

Pax Romana is een Nederlandse vereniging die zich bezighoudt met levende geschiedenis. Ze beelden Romeinse soldaten en burgers uit zoals ze in Nederland leefden, vooral in de eerste eeuw na Christus, rond het jaar 68.

De leden brengen verschillende militaire en burgerlijke personages tot leven. Zo laten ze het 15e cohort van vrijwillige Romeinse burgers zien, het 2e cohort van Bataafse hulptroepen en de geromaniseerde bevolking van de lage landen. Om zo de Romeinse geschiedenis van Nederland bekend en levendig houden.